kouluyhteistyö kannelmäen seurakunnassa


MOI OPE TAI MUU KOULUN AIKUINEN! kIVA, ETTÄ LÖYSIT TÄNNE.

Tämä on Kannelmäen seurakunnan kasvatuksen kouluyhteistyön sivu. Mitä kivaa tehtäisiin yhdessä? Kiinnostaisiko ryhmäytystuokio, kirkkovierailu tai tutustuminen urkuihin? Tältä sivulta löydät esimerkkejä yhteistyömuodoista. Sivulla on myös sekä videoita ja tehtäviä avuksi ussan opetukseen. Vai olisiko sinulla joku oma yhteystyöidea? Ota meihin ihmeessä yhteyttä kasvatus.kannelmaki@evl.fi.

Tässä alla on avattu koulun ja seurakunnan yhteistyötä  Kumppanuudet korit -mallin avulla. Sivua eteenpäin skrollailemalla löydät tehtävät ja yhteistyömahdollisuudet.

Kumppanuuden korit tarjoavat selkeän rakenteen kunnan sivistystoimen ja seurakunnan väliseen yhteistyöhön. Korimallin on tehnyt Kirkkohallitus yhteistyössä Opetushallituksen kanssa ja korimalli perustuu Opetushallituksen päivitettyihin ohjeisiin.

  • Kori 1: Yleisivistävä opetus

    Koulun yleissivistävää opetusta ohjaavat koululait ja opetussuunnitelman perusteet, joiden yleisessä osassa seurakunta mainitaan koulun yhteistyökumppanina. Oppiaineessa uskonto seurakunnassa toimivat ovat asiantuntijoita. Seurakunta voi tarjota oppimisympäristöjä ja omaa asiantuntemustaan eri oppiaineissa ja opetuksen kohdissa, myös oppiainerajat ylittävästi.

    Uskonnonopetus on luonteeltaan yleissivistävää, uskonnon harjoittaminen tai julistaminen ei kuulu oppitunneille. Sen sijaan tutustuminen seurakunnan toimintaan, kirkkorakennukseen ja virsiin ja rukouksiin sisältyy eri vuosiluokkien opetussuunnitelmaan.

  • Kori 2: Perinteiset Juhlat

    Lukuvuoden varrella on erilaisia juhla-aikoja, jotka liittyvät suomalaiseen kulttuuriperintöön. Myös muiden läsnäolevien kulttuurien juhlia tulee viettää koulussa. Juhlat ovat koulun omia yhteisöllisiä juhlia silloinkin, kun ne liittyvät kirkkovuoteen, kuten jouluun.

    Seurakunnan työntekijä voi osallistua tilanteen mukaan tällaisiin juhliin vieraana tai asiantuntijana koulun toiveen mukaan.

  • Kori 3: Uskonnolliset tilaisuudet

    Koulu voi järjestää uskonnollisia tilaisuuksia kuten koulujumalanpalveluksia, uskonnollisia päivänavauksia ja konsertteja. Nämä tilaisuudet toteuttavat positiivista uskonnonvapautta, joten niihin voi sisältyä uskonnon harjoittamista, kuten esimerkiksi rukousta.

    Uskonnollisiin tilaisuuksiin osallistuvat ne oppilaat, joiden huoltajat antavat siihen suostumuksensa, riippumatta oppilaan uskonnollisen yhdyskunnan jäsenyydestä. Koulun tulee tiedottaa uskonnollisista tilaisuuksista ja niiden korvaavista vaihtoehdoista koteja ajoissa. 

    Opetushallituksen ohjeistuksen mukaan opetuksen järjestäjä päättää, järjestetäänkö koulupäivän aikana uskonnollisia tilaisuuksia.

  • Kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki

    Seurakunta tarjoaa monenlaisia ennaltaehkäiseviä toimintamalleja ja menetelmiä koulun opiskelu- ja työhyvinvoinnin lisäämiseksi. Esimerkiksi välituntitoiminta ja ryhmäyttämiset.

    Seurakunnalla on valmiuksia tukea paikallisesti ja moniammatillisesti kouluyhteisöä myös silloin, kun siellä kohdataan surua tai tarvitaan kriisiapua. Tukea annetaan kaikkia katsomuksia kunnioittaen.






RYHMÄYTYSTUOKIOT KOULUILLA

Ryhmäyttäviä leikkejä, yhteistyötä vaativia tehtäviä, kaveritaitojen harjoittelua. 
Tuokioita pidämme mieluiten ulkona, mutta sään vaatiessa myös sisällä koulussa. Tuokio voidaan toteuttaa koulun tilojen sijaan myös Kannelmäen kirkon tai Malminkartanon kappelin pihalla. Sopiva kesto ryhmäytystuokiolle on 1-2 oppituntia.

Kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki.  Ryhmäytystuokio sopii kaikille oppilaille uskontokunnasta huolimatta. Tuokion toteuttavat seurakunnan kasvatuksen ammattilaiset.

Osallistumme mielellämme myös isompiin ryhmäytyskokonaisuuksiin, esim. seiskojen ryhmäytyksestä meillä on pitkät perinteet Kannelmäen peruskoulun kanssa.

Syksyllä 2024 pääsemme parhaiten pitämään ryhmäytyksiä maanantaisin tai perjantaisin. Jos haluat varata ryhmäytystuokion, ota yhteyttä sähköpostilla kasvatus.kannelmaki@evl.fi
Ilmoitathan sähköpostissa koulun, luokka-asteen, oppilaiden määrän ja ryhmän aikuisten määrän.

KIRKKOVIERAILUT USKONNON TUNNILLA

Mitä kaikkea kirkosta löytyy? Kokeillaan, kuunnellaan, katsellaan ja kysellään.

Oppilaat pääsevät tutkimaan kirkkosalia, sen esineitä ja miettimään mitä kirkossa tehdään. Vierailu on toiminnallinen ja voidaan räätälöidä myös ryhmän omien kysymysten ympärille. Vierailu voidaan myös toteuttaa Malminkartanon kappelilla.

Kori 1: Yleissivistävä opetus. Kirkovierailu sopii uskonnon tunnille, eikä se sisällä uskonnon harjoittamista. 
Kirkkovierailun toteuttaa seurakunnan kasvatuksen ammattilaiset.

Sovi kirkkovierailu ottamalla yhteyttä kasvatus.kannelmaki@evl.fi
Ilmoitathan sähköpostissa koulun, luokka-asteen, oppilaiden määrän ja ryhmän aikuisten määrän.

URKUJEN ESITTELY

Millaisia ääniä uruista kuuluu? Miten urkuja soitetaan? Voiko uruilla soittaa mitä musaa vaan? 

Urkuihin tutustutaan kanttorin johdolla.  Voit sopia urkujen esittelyn ryhmällesi ottamalla suoraan yhteyttä kanttori Sirkku Rintamäkeen. Sovi samalla vierailun sisällöstä tarkemmin.

Kori 1: yleissivistävä opetus. Urkujen esittely sopii uskonnon tai musiikin tunnille.

Sovi vierailu ottamalla yhteyttä kanttoriimme Sirkkuun sirkku.rintamaki@evl.fi 




Välkkävierailut kouluilla

Pelivälineitä, matalan kynnyksen tekemistä, uusien asioiden kokeilua, juttelevia aikuisia. 

Teemme välkkävierailuja alueen kouluilla. Meillä on pelivälineet mukana, joita saa kokeilla vapaasti. Olemme välkällä myös kohtaavina aikuisina. Paikalla on aina 2-4 seurakunnan kasvatuksen työntekijää. 

Kori 4: Kasvun ja hyvinvoinnin tuki. Välkkävierailut sopivat kaikille oppilaille.





KIRKKOHETKET

pääsiäinen

Kutsumme hiljaisella viikolla (pääsiäistä edeltävä viikko) alakoulut pääsiäiskirkkoon tai -tapahtumaan. Tapahtuma voi olla lähellä perinteistä pääsiäiskirkkoa, mutta joinain vuosina järjestämme myös näytelmän tai kokemuksellisen tilaisuuden. 

Kori 3: Uskonnollinen tilaisuus.

joulukirkko

Joululauluja, joulutunnelmaa, hiljentymistä joulun sanoman äärelle. 
Koulujen joulukirkkojemme ydin on joulunäytelmä, joka esitetään joka vuosi hieman eri näkökulmasta. Näytelmää tukevat lavasteet, valot ja musiikki. Joulunäytelmässä joulun sanoma on keskiössä, mutta mukana on aina myös ripaus huumoria.

Kori 3: Uskonnollinen tilaisuus.

Joulukirkkojen aikataulut on sovittu koulujen kanssa. 

kevätkirkko

Suvivirsi, kesän vehreyttä, alkukesän iloa. 
Kevätkirkko on jumalanpalvelus, jossa lauletaan virsiä tai hengellisiä lauluja ja rukoillaan. Kevätkirkoista pyrimme tekemään sellaisen jumalanpalveluksen, jossa oppilaat saavat itsekin osallistua toteutukseen.

Kori 3: Uskonnollinen tilaisuus.

Kevätkirkkojen ajat on sovittu koulujen kanssa.

Kurkkaa kirkkkon -videot

Videot ovat muutaman minuutin mittaisia ja kullakin videolla kerrotaan aina jostakin kirkkotilasta löytyvästä asiasta. Videot löytyvät Kannelmäen seurakunnan Youtube-kanavalta. Niistä on tehty kanavalle oma Kurkkaa kirkkoon-soittolistalta, jossa kaikki videot ovat kootusti.

Videot on tekstitetty saavutettavuustavoitteiden mukaisesti, mutta tekstitys kannattaa laittaa pois päältä oppilaiden kanssa videoita katsoessa, ellei tekstitykselle ole erityistä tarvetta. 
Kori 1: Yleissivistävä opetus. Videot sopivat katsottavaksi uskonnon oppitunnilla.

Tässä on suora linkki kurkkaa kirkkoon -soittolistaan.

Tulostettavia tehtäviä

Alla olevista linkeistä voit ladata tehtäviä esim. uskonnon tunnilla tehtäväksi.

Kori 1: Yleissivistävä opetus.

Tehtävien tueksi voi katsoa yllä mainittuja Kurkkaa kirkkoon videoita, mutta tehtävät toimivat myös yksinään. 

Lisäksi väritystehtävään liittyen voi katsoa puolentoistaminuutin mittaisen videon kirkon lasimaalauksesta Valoa Kannelmäen kirkossa.