Rippikoulu

Rippikoululaisen vanhemmille

partaharjuMitä rippikoulu on?

Rippikoulu on kirkkomme kasteopetusta. Sen aikana on tarkoitus miettiä, mistä tässä evankelisluterilaisena kristittynä olemisessa oikein onkaan kyse. Sitä harjoitellaan ihan käytännössä rippikoulussa: Miten kohtelen lähimmäistäni? Mitä Jumala minulle merkitsee? Millainen Jumala on? Mitä seurakuntaan kuuluminen minulle merkitsee? Tarkoituksena on myös hieman opetella kirkkomme opetuksen sisältöä.

14–15-vuotiaana on kova myllerrys käynnissä, ja omaa fyysistä, sosiaalista, henkistä ja hengellistä identiteettiä etsitään oikein toden teolla. Näiden asioiden pohtiminen on keskiössä rippikoulussa ja moni löytääkin kysymyksiinsä vastauksia. Saattaa olla, että rippikouluaikana heränneitä kysymyksiä käydään läpi myös kotiväen kanssa. On tärkeää, että myös kotona valmistaudutaan keskustelemaan nuorille tärkeistä asioista.


Rippikoulu tänä päivänä

Ripari on nykyään hyvin erilainen kuin esimerkiksi 20 vuotta sitten, vaikka joitain yhteneväisyyksiä varmasti vielä on. Rippikoulu kestää kaiken kaikkiaan noin 3-6 kuukautta. Rippikoulujakso sisältää erilaisia tapaamisia, joissa tutustutaan toisiin ja seurakunnan toimintaan. Rippikouluopetus alkaa siis yleensä jo ennen varsinaista leirijaksoa ja jatkuu sen jälkeen konfirmaatioon asti.

Opetus riparilla on ehkä kokenut kaikista suurimman muutoksen viime vuosina. Tuntien mittaiset kalvosulkeiset hikisessä luokassa ovat historiaa. Oppiminen riparilla tapahtuu erilaisten toiminnallisten menetelmien, keskustelun sekä ihan vaan yhdessä elämisen kautta. Tavoitteena ei ole käännyttää nuoria, vaan kannustaa pohtimaan omaa suhdetta Jumalaan, itseensä ja muihin ihmisiin. Tärkein oppi riparilla onkin monille se, että usko Jumalaan ei olekaan mitään ahdasmielisten ja tuomitsevien hihhuleiden hommaa, vaan yllättävän moni muukin pohdiskelee uskon asioita.

Rippikoulun suunnittelua ja toteuttamista ohjaavat nykyään monet turvamääräykset sekä rippikoulusuunnitelma. Rippikoulutyöntekijät ovat kasvatuksen ammattilaisia ja kaikille leirityötä tekeville on pakollista suorittaa ensiapu- ja leiriturvallisuuskoulutus. Keräämme myös leirille osallistuvilta ennakkotietolomakkeen, jossa kysymme leirin kannalta tärkeitä tietoja. Nämä tiedot ovat tietenkin vain työntekijöiden käytössä ja ne tuhotaan leirin jälkeen.

telttaleiri

Takavuosina rippikoulussa oli yleistä, että ohjaajat ja leiriläiset pitivät yhdessä tupakkataukoja. Joskus kuulee myös juttuja siitä, että riparileirillä oli yön hiljaisina tunteina karattu metsään kaljoittelemaan. Tänä päivänä rippikoulut ovat täysin päihteettömiä. Päihdeasioissa olemme aina yhteydessä huoltajiin ja tarvittaessa poliisiin sekä lastensuojeluviranomaisiin. Jos nuorella on ongelmia päihteiden kanssa (mukaan lukien tupakkatuotteet), ottakaa yhteys rippikoulutyöntekijöihin, niin mietitään yhdessä järkevin tapa suorittaa rippikoulu.

Rippikoulussa on mukana aina joukko isosia, jotka ovat rippikoulun käyneitä, 1-3 vuotta riparilaisia vanhempia nuoria. Kaikki isoset käyvät vuoden mittaisen isoskoulutuksen, jossa opetellaan mm. ryhmänohjaamista, omien vahvuuksien tunnistamista, kiusaamistilanteiden tunnistamista ja niihin puuttumista, sekä paljon muita tärkeitä taitoja. Kannelmäen seurakunnassa isostoiminta on todella suosittua ja koulutuksen käy vuosittain useita kymmeniä nuoria. Ilman näitä motivoituneita vapaaehtoistyöntekijöitä riparit olisivat huomattavasti yksipuolisempia ja tylsempiä.


ehtoollinen1Konfirmaatio

Rippikoulujakso huipentuu konfirmaatiojuhlaan, jonka jälkeen nuorista tulee täysivaltaisia seurakunnan jäseniä. Siellä nuoret pääsevät myös ensimmäistä kertaa itsenäisesti ehtoolliselle yhdessä seurakunnan kanssa. Konfirmaatio on mukava juhlatilaisuus koko perheelle, kummeille, ystäville ja sukulaisille.

Konfirmaatiosta lisää infoa.


Seurakunnan toiminta riparin jälkeen

Kannelmäessä on paljon toimintaa nuorille. Järjestämme mm. viikonloppuleirejä nuorille sekä isos- ja kerhonohjaajakoulutusta. Joka viikko kouluaikoina nuorisotilamme Jennyn ovet ovat auki tiistaisin ja perjantaisin. Näistä löytyy lisää tietoa surffailemalla nettisivuillamme.

Monesti nuoret kokoontuvat myös oma-aloitteisesti riparin jälkeen. Kotona saatetaan sanoa, että ”lähden riparitapaamiseen”. Joskus nuorten ”riparitapaamisissa” osalla on mukana alkoholia. Tämän kaltaiset kokoontumiset eivät ole seurakunnan järjestämiä. Kehotamme huoltajia keskustelemaan nuoren kanssa näistä tapaamisista sekä päihteiden käytöstä.


Ilmoittautuminen rippikouluun

Ilmoittautuminen vuoden 2019 ripareille on päättynyt, ja tieto rippikoulupaikoista on lähetetty rippikoululaisille ja huoltajille marraskuussa 2018.


Riparin vanhempainilta

Jokaisessa rippikoulussa järjestetään vanhempainilta. Illan sisältö voi vaihdella riippuen rippikoulusta tai työntekijöistä. Leiriripareiden kohdalla keskitytään leiriin liittyviin käytännön asioihin ja sääntöihin. Cityripareiden vanhempainilloissa sisältö voi olla hieman erilainen. Kaikissa vanhempainilloissa käydään läpi konfirmaatioon liittyviä asioita. Aikaa yhteiselle sekä kahdenkeskiselle keskustelulle työntekijöiden ja vanhempien välillä on kuitenkin jokaisessa vanhempainillassa. Toivomme, että mahdollisimman moni vanhempi pääsisi vanhempainiltaan paikalle. Rippikoulun työntekijät ovat puhelimitse yhteydessä niihin vanhempiin, jotka eivät pääse osallistumaan vanhempainiltaan.


Jos on kysyttävää ripariin liittyen, niin ota rohkeasti yhteyttä työntekijöihimme.